COMENÇAR DE ZERO (1ª Premi Sambori Marina Baixa 2022- 2023)

 

Hui és 25 de novembre del 2022 i ens trobem en un Congrés a València contra l’eliminació de la violència masclista. Després de prendre un esmorzar al qual ens ha convidat l’organització, comença l’exposició de quatre relats sobre la  vida d’algunes dones afganes.

 La gent, expectant, està atenta quan presenten una dona que porta hiyab. Ella és Gulali Hotak, jutgessa, exdirectora del Tribunal de la Policia Primària de Kabul i, actualment, exiliada al nord de Madrid amb la seua família més propera.

            Abans de començar hi ha un silenci, la seua veu va esdevenint cada vegada més feble, entretallada i, finalment, arranca a plorar mentre demana disculpes al públic assistent. La seua traductora li acosta un got d’aigua, beu i,  entre llàgrimes, intenta  tornar a parlar:

-Abans us mirava i me’n recordava del meu país, on jo estudiava i treballava fins al passat 15 d’agost del 2021. Eixe dia, va començar el meu malson,i també el malson per a milions de dones i xiquetes.

Des de fa ja més d’un any, les dones afganes no podem treballar, ni estudiar. Les xiquetes ja no van als col·legis a partir dels 12 anys, ni les joves poden continuar assistint a les classes de la Universitat. Ara la llei islàmica o “sharia” decideix el futur de totes aquestes dones, joves i xiquetes a causa del règim talibà.


Igual que les seues companyes, la jutgessa va posar la seua vida en perill. Sense pensar-s’ho va eliminar i cremar la documentació del seu despatx, va fer les maletes i, amb els passaports per poder arribar a Europa, va fugir amb tota la seua família a Espanya.

I, una mica més sobreposada, continua explicant:

-Per a la societat afgana les dones som nul·les de ple dret, no tenim llibertat. Hofiany, col·lega de carrera, va fugir embarassada, als pocs dies d’arribar a Madrid va nàixer la seua filla.

Nerabi era funcionària de presons i un dia, de nit, va desaparèixer després de rebre una trucada al mòbil de la feina.

La meua veïna Helena, encara es troba al seu poble, on no pot eixir de casa sense anar de la mà del seu marit o del seu fill.

 I la iaia Safia ha de parlar amb la família des d’un telèfon amagat davall del llit.

A la República Islàmica d’Afganistan hi ha 270 dones jutgesses amenaçades de mort. Jo no escric res a les meues xarxes socials per temor a represàlies. Les limitacions imposades pels talibans impedeixen que les dones treballen i alimenten la família. Han acabat amb les il·lusions de tota una generació de dones. Nosaltres som les supervivents, tenim sort que podem posar veu a totes les altres que no seran mai refugiades i que estan patint sense tenir cap eixida ni futur.

Estic ací per a demanar-vos que junts lluitem contra el Règim talibà que ens assetja, oprimeix i discrimina. Han augmentat els matrimonis forçosos, hem abandonat els nostres estudis, som culpables i, fins i tot, executades només pel fet de ser dones. Necessitem assistència sanitària...I tantes altres coses!

Per favor, suplique a la Humanitat i als governs que no ens donen l’esquena. Els nostres drets fonamentals estan sent violats.

Conteu amb nosaltres per a estudiar que necessiten les dones, com ajudar-les, crear xarxes de suport, solucions i per a visibilitzar la situació que estem patint. L’esforç que ara fem ajudarà  generacions de futures dones i xiquetes a l’Afganistan.                                                                                

I, per acabar, cal que recordem també a Mahsa Amini, iraniana de 22 anys, que va ser arrestada a Teheran i colpejada, fins a la mort, per la policia, per no portar el seu vel correctament posat.

Gràcies a totes i a tots!

  


 

L’auditori esclata en un gran aplaudiment i els nostres cors quedaren sacsejats en aquells moments. Per tant, jo no podia desaprofitar aquesta ocasió per a donar a conéixer als valencians i a les valencianes la història de la Gulalai i de totes les xiques afganes.

L’esperança d’avançar per la igualtat d’oportunitats entre dones i homes queda en un horitzó incert.

Gulali ha començat una nova vida després d’haver deixat la seua casa, el seu treball, la seua terra, els seus éssers estimats i coneguts; però no perdrà mai les seues ganes de viure.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Amor a primera vista

MUJERES Y ABOGADAS

A propósito de ellos